How to keep it real

Ken je #keepingitreal op Instagram? Als je op deze hashtag zoekt krijg je duizenden foto’s en verhalen te zien van de dingen zoals ze echt zijn. Embarrassing? Soms. Eerlijk en oprecht? Altijd. En is dat niet wat we eigenlijk ook willen wanneer we fotoshoots doen? Echte emotie. Geen stijve poses, maar de mensen zoals ze echt zijn.

Waarom is het zo moeilijk?

Spontane foto’s. Dat willen we alle fotografen. Maar waarom lukt dat dan niet altijd? Waarom hebben bij jou de kinderen alweer vuile kleren voordat je maar één gezinsfoto hebt gemaakt? Waarom staat bij die andere collega dat bruidspaar wel spontaan op de foto?

Wil je altijd spontane en echte foto’s maken, wie je ook voor de camera hebt?

Je hebt een goede camera, fijne lenzen en je maakt mooie foto’s. Toch ontbreekt dat ene in de foto. De emotie, de puurheid. Je werkt waarschijnlijk niet elke dag met professionele modellen die op elke vingerknip een andere spetterende houding of pose aan kunnen nemen.

Wat kan er gebeuren als je niets doet?

Vroeger kwam ik wel eens gedesillusioneerd thuis omdat een reportage niet liep zoals ik had verwacht. Dan was ik teleurgesteld dat ik niet de beelden heb kunnen maken die ik voor ogen had.

‘How to keep it real’ is gebaseerd op de principes van Moment Design aangevuld met mijn jarenlange ervaring. Het is een manier die jou als fotograaf de regie geeft over elke reportage waarbij je met mensen werkt. Het maakt niet uit of dat kinderen, gezinnen, solo portretten of bruidsparen zijn.

“Het grootste voordeel voor mij persoonlijk is dat ik bewust ben van de enorme invloed die ik heb op elke reportage. Ik ben daardoor veel zelfverzekerder van mijzelf geworden.” Peter Lammers

Het meest bekende onderdeel zijn de ‘invites’ of ‘prompts’. Dat zijn vragen, opdrachten of suggesties die je geeft aan de mensen die bij je op de foto gaan. Dat zorgt er voor dat ze niet zijn gefocust op jou als fotograaf maar op gaan in elkaar. De theorie achter Moment Design bestaat uit vijf pijlers (er zijn ook Moment Design teachers die er drie aanhouden, maar de onderliggende theorie is nagenoeg gelijk). De vijf pijlers in het kort:

Wonder, dit onderdeel gaat voornamelijk over jouzelf, over (het hebben van) oordelen, verwachtingen en de invloed van dit alles op je werk als fotograaf. Ik heb een paar echte eye openers voor je.

Connection, hoe komt je met je klanten op één lijn, hoe zorg je voor wederzijds vertrouwen en wat zijn daar de voordelen van in een reportage. Wat zijn veel voorkomende fouten die daarbij worden gemaakt. How to keep it real draait om het vastleggen van echte en oprechte momenten, daar is dit onderdeel een belangrijke pijler voor.

Scene, hoe kies je de omgeving waarin je gaat fotograferen én hoe is dat van invloed op je eindresultaat. Ook behandelen we hier een stukje (camera)techniek.

Prompt, hoe bedenk je (nieuwe) invites en hoe pas je die op de juiste manier toe. Je kunt op veel manieren inspiratie op doen voor vragen, opdrachten of suggesties maar door een verkeerde toepassing werkt averechts.

Emotion, daar waar alles in de praktijk samen komt. Er zijn verschillende stadia die je kunt doorlopen in een reportage. Door deze te kennen kun je de reportage ‘opbouwen’.

Ik ben een gecertificeerd Moment Design teacher en ben aangesloten bij het Moment Design collectief in Nederland. Ik vertel je graag hoe ik deze werkwijze gebruik om mijn klanten op hun gemak te laten zijn.

Werk je als fotograaf met kinderen, gezinnen of koppels dan is deze training een must!

Actuele trainingsdata

Zondag 8 november 2020 / 09.30 – 16.30 / Deventer
Zaterdag 23 januari / 09.30 – 16.30 / Deventer

Deelnemen?

  • De investering voor een training is € 249,75 exclusief btw. Lunch en drankjes zijn inbegrepen;
  • Tickets zijn overdraagbaar maar kunnen niet worden geannuleerd;
  • Ik werk graag met een kleine groep, er zijn maximaal acht deelnemers.

Aanbieding

Gedurende het jaar bieden wij diverse ééndaagse workshops en trainingen aan:

How to keep it real // Flitsen zonder fratsen // Van camera tot JPG voor je klant // Let’s talk business // Tijd besparen doe je zo // Onder de loupe // Grip op je geld

De investering voor één ééndaagse workshop is € 249,75 Je kunt ook een strippenkaart afnemen waarmee je de vierde workshop gratis krijgt. Tevens krijg je dan 5% korting op deelname aan mijn weekendworkshop bruidsfotografie.

Wil je de investering spreiden? Sluit dan een twee jarig abonnement af. Je betaalt maandelijks € 37,50 en kunt dan deelnemen aan vier ééndaagse workshops. Tevens krijg je dan 5% korting op deelname aan mijn weekendworkshop bruidsfotografie.

Alle tarieven zijn exclusief btw. Vraag naar de voorwaarden.

Wat zeggen andere fotografen

Danique Steenbergen – Wilens: Als fotograaf heb ik geen moeite om contact te leggen met mijn modellen, echter dit heeft mijn interesse gewekt nadat ik zelf een keer model heb gestaan bij Peter. Het proberen waard leek mij. Het heeft wel degelijk mijn verwachtingen overtroffen. Ik was in de veronderstelling dat dit een training gericht was op het fotograferen van koppels, echter is niets minder waar. Het maakt namelijk niets uit welke samenstelling je voor de lens krijgt. Met regelmaat fotografeer ik kinderen en ook daar heb ik handige ‘handvaten’ voor meegekregen! Een erg stevige en degelijke workshop die ik elke fotograaf zou aanraden!

Sharon van Eunen: afgelopen weekend heb ik de training gevolgd en ben ik erg enthousiast geworden over de techniek. Ik heb even getwijfeld of ik wel mee zou doen met de training omdat ik twijfelde of dit wel wat voor me was. Ik ben vrij onzeker en vindt het lastig mensen aan te sturen dit heeft me dan ook over de streep getrokken om toch mee te doen met de training en eens te ervaren wat het is en hoe het werkt. Tijdens deze training heeft Peter met zijn woorden mij aan het denken gezet. Ik wil mensen op een spontane, liefdevolle manier op de foto zetten en dat kan met deze techniek. Ik hou absoluut niet van gemaakte geposeerde foto’s. Dus ik zeg ja ga deze training doen! Ik zou deze zeker aanbevelen, het was een fantastische training. 

Lesley Lagewaard: de praktische benadering met voorbeelden uit jouw praktijk maakt het erg duidelijk en direct toepasbaar. Ik vind je een open en makkelijk benaderbaar persoon, en dat maakt het prettig om als cursist de training bij te wonen. Je hebt volledig aan mijn verwachting voldaan, bedankt!!

Nicole van Gurp: als ik mensen aan het fotograferen ben, wil ik het liefst dat ze zich tijdens de shoot al op hun gemak voelen, want dat stralen ze dan uit op de foto’s. Dit was voor mij reden om deel te nemen aan deze training. Het meest waardevolle wat het mij heeft opgeleverd is dat je door dit toe te passen niet alleen prachtige foto’s krijgt, maar ook een waardevolle herinnering aan de fotoshoot zelf. Zodat als je de foto’s bekijkt, steeds weer dat warme gevoel krijgt. En daar houden zowel de mensen als ikzelf een heel mooi, voldaan en trots gevoel aan over! Ik ben heel blij dat ik deze training gevolgd heb, Peter is een fijn persoon die erg enthousiast is en dit overbrengt op de mensen!

Gerbert Voortman: gezien de resultaten van de praktijkoefening met een stel ben ik zeer enthousiast over deze methode en ga deze absoluut toepassen in mijn toekomstige werk.

Sandra van den Berg: als je aan Moment Design denkt kan het wat zweverig en vaag klinken. Peter vertelt duidelijk over de techniek en maakt deze praktischer en concreter en licht dit goed toe met duidelijke voorbeelden. In zijn training is hij open en eerlijk. Hij vertelt openhartig over zijn eigen ervaringen en hoe dit hem de afgelopen jaren heeft beïnvloed in zijn dagelijkse (werk-)leven.

Miranda Apeldoorn: de stellen zijn echte mensen, geen modellen, want dat zijn het soort mensen dat je zelf ook voor je camera krijgt. Je krijgt handvatten en tips over hoe je zorgt dat mensen zich voor je camera ontspannen en hoe je zowel foto’s verzamelt van alle belangrijke mensen en momenten als foto’s die fris, nieuw en creatief zijn.

 

Veel gestelde vragen

Waarom zou ik deze training bij jou volgen? Ik ben erg praktisch ingesteld, mijn trainingen zijn dat ook. Ik ben niet van blabla. Ik geef je duidelijke handvatten waar je mee vooruit kunt. Ik ben gecertificeerd Moment Design trainer. 

Moment Design is toch een vaag gedoe? How to keep it real is een training die gebaseerd is op principes van Moment Design aangevuld met mijn eigen ervaring. Het is een erg waardevolle training. Niet alleen voor je bedrijf maar ook voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. Om deze waarde niet te grabbel te gooien is er online weinig inhoudelijke informatie over te vinden. Dat maakt dat mensen het soms vaag en onbegrijpelijk vinden.

Wat is het verschil met een introductieworkshop Moment Design? In How to keep it real zit meer informatie dan in de introductieworkshop Moment Design. Het gaat bijvoorbeeld ook over het fotograferen van kinderen en gezinnen.

Is deze introductietraining alleen voor bruidsfotografen? Deze training is geschikt voor iedereen die mensen fotografeert. Het maakt niet uit of dat kinderen, gezinnen, solo portretten of bruidsparen zijn. 

Ik heb een Canon 2000D Mag ik dan meedoen? Er zijn geen vereisten aan apparatuur. Focus ligt in deze training ook niet op techniek, de bediening van je camera of het eindresultaat. Zelfs met een iPhone ben je welkom. 

Deventer is wat ver weg voor mij, kun je ook naar mij toe komen? Sure. Zodra je minimaal vier deelnemers hebt kom ik graag naar je toe. E-mail peter@yourweddingphotos.eu of bel 06 553 683 30

Geef je ook de opleiding tot gecertificeerd Moment Design fotograaf? Zeker! Na de training kun je bij mij de vervolgopleiding Moment Design volgen. Deze opleiding duurt twee dagen en zal in één weekeinde plaatsvinden. 

Ja, ik meld me aan