Mijn werkdag!

Vraag je wel eens af hoe een gemiddelde werkdag of bruiloft van mij eruit ziet? Ik neem je in deze blog mee door al mijn werkzaamheden voor, tijdens en na een bruidsreportage. Ik start mijn verhaal een week voor de bruiloft. De foto’s in deze blog zijn ter illustratie en niet van deze reportage.

Vijf dagen voor de bruiloft – 20.30 Kort voor de bruiloft spreek ik altijd af om de dag door te nemen en de puntjes op de ‘i’ te zetten. Ik vind het fijn om mijn klanten in hun eigen omgeving te ontmoeten en spreek daarom vaak bij ze thuis af. We lopen samen even door de planning van de dag, drinken een kop koffie en praten vooral veel over andere dingen. Een goede connectie met de mensen met wie ik werk vind ik belangrijk anders ben ik niet op mijn gemak en kan ik niet ‘optimaal functioneren’. Ik steek veel tijd in het contact met de mensen met wie ik werk.

Dag voor de bruiloft – 14:30 Voorbereidingen. Mijn rolkoffer met apparatuur staat bijna altijd startklaar. Het komt elk jaar wel een paar keer voor dat ik last minute een collega moet vervangen en dan kan ik zo de deur uit stappen. Toch doe ik even een controle of alle batterijen zijn opgeladen en of ik voldoende lege geheugenkaartjes bij mij heb. Halflege batterijen gaan even in de oplader en mijn rolkoffer breng ik waar nodig op orde. Ik hou er van om alles altijd op dezelfde plek te kunnen vinden in mijn koffer. Tevens kijk ik even op Buienradar naar de weersvooruitzichten. Het gaat koud worden morgen maar gelukkig blijft het droog. De ‘officiële’ reportage valt morgen samen met een stadswandeling met de gasten in de binnenstad van Deventer. We gaan hoe dan ook naar buiten om foto’s te maken. De reportage zal tegen de avond plaats gaan vinden en dan is het bijna donker. Ik heb (mijn assistente) Eveline gevraagd om mee te gaan zodat zij kan helpen met off camera flash. Ook buiten bij de trouw- en feestlocatie (het IJsselhotel in Deventer) heb ik een setting met off camera flash in gedachten. Als laatste dadelijk even controleren of ik genoeg overhemden heb, ik fotografeer altijd ‘in pak’. Ik hou er van om netjes gekleed te gaan.

Dag van de bruiloft – 10.00 Even checken of de bakfiets is opgeladen. Onze eigen auto is al verkocht en de nieuwe is nog niet geleverd. De bruiloft van vandaag vindt plaats in het centrum van Deventer dus ik ga met de fiets. Eveline komt later, dus mocht ik iets vergeten zijn dan kan zij het nog meenemen. Een laatste controle van de camera’s en mijn rolkoffer om te kijken of er in de nacht niets is verdwenen :-)

Dag van de bruiloft – 10.35 Nog even kijken naar het tijdsschema en de planning van de bruiloft van vandaag. Het globale programma is: ceremonie, toost, stadswandeling en reportage in Deventer, diner en afsluiting. Niet zo een hele lange dag, maar dat maak het niet minder intensief. Ik hoef pas om 14.00 uur te beginnen dus ik heb nog even tijd voor andere dingen in huis. Niet vergeten om dadelijk nog even een overhemd te strijken.

Dag van de bruiloft – 13.00 Ik vertrek op tijd omdat ik er van hou om niet te laat te komen. Ik vind het fijn om wat extra tijd te hebben én om de dag rustig te kunnen starten. De ceremonie vindt plaats bij het IJsselhotel in de serre. Hier kijk je uit over de rivier de IJssel en heb je zicht op de ‘skyline’ van Deventer. Dit is één van de mooiste plekjes om te trouwen in Deventer. Buiten maak ik nog wat foto’s van het IJsselhotel met mijn drone. Het is veel regelwerk om het allemaal officieel geregeld te krijgen maar dat is het (eindresultaat) meer dan waard!

Dag van de bruiloft – 13.42 IJsselhotel. Ik spreek op de gang kort even met het paar van vandaag voordat zij zich even terugrekken in hun hotelkamer. De eerste gasten zijn al aanwezig en ook de ambtenaar van de burgerlijke stand is er al. Het eerste dat ik altijd op locatie doe is kijken naar het licht en naar fijne standpunten tijdens de ceremonie. In de serre van het hotel is er licht van alle kanten dus dat is mooi meegenomen. Omdat ik genoeg bewegingsruimte heb kies ik mijn favoriete lenzen setup, de 35mm en de 85mm. Mijn tas parkeer ik in een hoekje. Hierin zitten een tweede body en additionele lenzen plus een hoop klein spul.

Dag van de bruiloft – 14.30 Ceremonie. Ruim voor aanvang zijn alle (internationale) gasten binnen. Ik hoor Duits, Spaans, Engels en ‘Battums’ door elkaar. Het wachten is op de binnenkomst van het paar. Inmiddels heb ik alle mensen in de zaal al minimaal één keer gefotografeerd. Aan de ene kant om mooie invalshoeken en standpunten op te zoeken en aan de andere kant zeker te zijn dat ik niemand mis. Ik wissel close ups af met overzichtsfoto’s. De binnenkomst van het paar zet ik op de foto. Daarbij let ik ook op emoties van naaste familie, dat is altijd erg mooi om vast te leggen. Tijdens de ceremonie maak ik weer een ‘rondje’ langs de gasten en uiteraard houd ik het paar daarbij in de gaten. Tijdens de ceremonie wissel ik lenzen, dat vind ik fijner werken dan rondlopen met twee aparte camera’s.

Dag van de bruiloft – 15.03 Eveline is inmiddels ook aangekomen bij het IJsselhotel. Eventjes wachten nog tot het hele gezelschap klaar is om naar de binnenstad te gaan. De tijdsplanning loopt al uit dus de kans dat we nog in het licht gaan fotograferen wordt steeds kleiner.

Dag van de bruiloft – 15.10 Whoeps. Bij het ondertekenen van de akte gebeurt juist dat wat je hoop dat nooit gebeurt (lekkere zin ook). Mijn camera slaat volledig vast en doet even niets meer. Als in een reflex pak ik mijn tweede camera en zorg ik dat ik snel door kan gaan met fotograferen. Dit is dus dé reden om met minimaal twee camera’s op pad te gaan en te zorgen voor voldoende backup spullen. Wat de oorzaak is van de ‘vastloper’ heb ik niet kunnen achterhalen. Ik heb gelukkig geen enkele foto gemist.

Dag van de bruiloft – 15.15 Toost. De grootste spanning is eraf. De ceremonie is achter de rug en de glazen zijn gevuld. Bij het feliciteren let ik goed op alle emoties die dan tevoorschijn komen. Alhoewel ik met mijn 35mm redelijk dichtbij kom merkt nagenoeg niemand mij meer op. Supergaaf om dan beelden te maken waar je later weer de tranen van in de ogen krijgt. Deze beelden zijn zo waardevol!

Dag van de bruiloft – 15.46 Pontje. Een groot gezelschap naar de andere kant van de IJssel krijgen vergt wat logistieke inspanningen. Het is erg druk op het pontje en voordat iedereen in de binnenstad van Deventer staat zijn we een tijdje verder. Het is erg gezellig dus dat we iets uitlopen mag de pret niet drukken.

Dag van de bruiloft – 16.16 Stadswandeling. Terwijl de gasten bezig zijn met een stadswandeling lopen Eveline en ik met het paar achter de groep aan. Op verschillende plekken in het Deventer Bergkwartier nemen we even de tijd voor het maken van wat foto’s. Het liefste zou ik hier een paar uur rondlopen voor de reportage, maar die tijd zit er vandaag helaas niet in. Het is inmiddels donker dus het maken van foto’s is sowieso al een uitdaging. Juist hierom heb ik Eveline meegenomen. Terwijl ik van een afstand het paar fotografeer zorgt zij voor de juiste belichting met een flitser die los van mijn camera werkt. In de binnenstad hangen nog veel kerstlampjes en die zorgen voor een hele warme en gezellige sfeer. Die lampjes neem ik ook mee in mijn compositie. Op mijn flitser gebruik ik een kleurgel zodat het flitslicht perfect uitgebalanceerd is. In de nabewerkte foto’s zie je dan nagenoeg niet dat er een flitser is gebruikt. Qua tijd zitten we inmiddels in het blauwe uurtje (de lucht kleurt dan gedurende ongeveer een uur erg blauw) en dat levert in combinatie met het warme omgevingslicht prachtige beelden op.

Dag van de bruiloft – 17.21 Groepsfoto. We eindigen op het centrale plein de Brink en het is donker. Toch moet er nog een groepsfoto worden gemaakt. Het is uniek dat alle gasten van over de hele wereld bij elkaar zijn en dat moet je gewoon vastleggen. Met flitsers op bijna vol vermogen en op redelijk korte afstand krijg ik de hele groep prima uitgelicht. Dit is echt een bruiloft waar een beroep wordt gedaan op al mijn skills als fotograaf. Het is zo anders dan fotograferen bij daglicht. Dit is wel dikke fun voor mij overigens!

Dag van de bruiloft – 17.51 Skyline van Deventer. We maken één afsluitende foto op de pier bij het IJsselhotel. Het paar op de pier, goed uitgelicht met een flitser en perfect in balans met de skyline van Deventer op de achtergrond. Dit soort shots maak ik in minder dan een paar minuten. Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Terwijl we op het pontje zitten om naar de pier te varen stel ik mijn camera al in. Daar hoef ik dan dadelijk niet over na te denken. Als alle opvarenden van de pier af zijn zet ik het paar neer en geef ik Eveline de laatste aanwijzingen voor het vasthouden van de flitser. Ik vraag het paar ergens te gaan staan en geef ze slechts kleine aanwijzingen. Dit shot ga ik maken met de 35mm en de 85mm. Ik begin met een wijd shot en schiet dan een stuk of tien foto’s van steeds een verschillende afstand waarbij ik naar achteren loop. Ik heb moeite met focussen ondanks dat ik lichtsterke lenzen gebruik. Vervolgens doe ik hetzelfde met mijn 85mm en binnen twee minuten kan het paar weer doorlopen. Een aantal foto’s zijn uit focus en op een aantal staat de pose mij niet aan, maar het shot (!) dat ik wilde hebben zit erbij! Ik weet zeker dat deze pagina groot in het album komt.

Dag van de bruiloft – 18.23 Diner. Het is erg leuk om rondom het diner foto’s te maken. Mensen die met elkaar in gesprek zijn. Een toost. Mooie details. Dat levert echt hele mooie foto’s op. Ik vermijd het fotograferen tijdens het (op)eten zelf, maar bij een diner van een aantal gangen zijn er zoveel mooie momenten tussendoor die je mee moet nemen op zo een dag.

Dag van de bruiloft – 19.45 Omdat het al donker is sluit ik deze reportage af met een mooie avondfoto van de ‘skyline’ van Deventer en een paar nachtfoto’s van het IJsselhotel. Ik vind het mooi om ook de context en de omgeving van je trouwdag in beeld te brengen. Nu snel naar huis.

Dag van de bruiloft – 21.07 Zodra ik thuis kom worden van alle geheugenkaartjes meteen backups gemaakt. Binnen een uur nadat ik thuis ben zijn alle foto’s naar verschillende locaties in Nederland gekopieerd. Ik kan het zoals altijd niet laten om snel even een aantal foto’s te bekijken.

Dag na de bruiloft – 09.00 Ik controleer of alle backups goed zijn gelukt. Ik ben een redelijke controlfreak wat dat betreft. Ik kan en wil mij geen fouten permitteren.

Week na de bruiloft. Selectie. Tijdens elke reportage schiet ik veel beelden. Elk moment dat ik meemaak fotografeer ik ‘uit’. Ik schiet als het ware kleine series van foto’s. De mooiste foto’s selecteer ik en markeer ik voor verdere bewerking. Ongeveer vijftig procent van de foto’s gaat ‘weg’ omdat de compositie niet mooi genoeg is of omdat er net toevallig iemand de ogen dicht heeft.

Twee weken na de bruiloft. Bewerking. Alle foto’s worden bewerkt. Hierbij zorg ik dat de serie één geheel wordt en dat alles klopt. De tachtig mooiste beelden krijgen extra aandacht. Dat zijn de foto’s die meer uitgebreidere bewerkingen krijgen. Het zijn vaak de beelden van key momenten tijdens de dag en de mooiste beelden van de reportage. Het bewerken is echt een creatief proces dat zich niet laat sturen. Ik probeer om de paar dagen weer aan elke serie te werken. Het is niet iets dat je acht uur per dag doet. Zodra de bewerkingen gereed zijn laat ik elke serie een week rusten. Met een frisse blik kijk ik er dan weer een keer naar voor de final touch.

Ga je trouwen en ben je op zoek naar een bruidsfotograaf? Ik ben je graag van dienst. Op mijn blog is recent werk te bekijken en hier heb ik een overzicht gemaakt van mijn reportages. Ben je zelf (bruids)fotograaf en wil je je verder verdiepen in bruidsfotografie? Elk jaar geef ik een aantal tweedaagse workshops bruidsfotografie waarin ik je alles vertel over mijn prachtige beroep.


Terug naar overzicht

Geplaatst op 4 januari 2019