Behind the scenes (drone fotografie)

In deze ‘behind the scenes’ blog laat ik je zien hoe ik gebruik maak van een drone bij mijn huwelijksreportages. Vanaf 31-12 2021 zijn er Europesche regelgeving en zijn er ook geen ingewikkelde opleidingen en licenties (meer) benodigd – dat het vliegen met een drone complex, lastig en moeilijk is kan geen excuus meer zijn om het niet aan te bieden. Bij al mijn reportages maak ik (indien (weers)omstandigheden het toelaten)) gebruik van een drone.

Ik maak gebruik van een kleine drone, een DJI Mavic Air. Deze is zo klein dat hij makkelijk mee kan tijdens een reportage én ook als je gaat vliegen kan hij gewoon mee in de handbagage. Met één accu kun je tien minuten tot een kwartier vliegen, dat is een beetje afhankelijk van de windsterkte et cetera. Het enige nadeel van deze drone is dat de sensor vrij klein is. Het werken met scherptediepte is een stuk lastiger – vaak is alles in beeld scherp. Let maar eens op als je een Netflix serie kijkt, daar gebruiken ze vaak een drone met kleine sensor als het volledige beeld van voor tot achteren scherp is.

Bij de bovenstaande foto vliegt de drone op een hoogte van vijfenveertig meter in de lucht. Nouja, vliegen.. hij hangt juist heel erg stil. En dat is ook de kracht van de drones van tegenwoordig, ze zijn uiterst stabiel. Zelf bij ‘flinke wind’ stabiliseert de drone zichzelf perfect. Zeker op een prachtige locatie (Kasteel Engelenburg of de onderste foto bij Huis de Voorst) is het erg leuk om een mooie ‘locatieshot’ te maken. Vaak plaats ik een dergelijke foto op de eerste pagina van het trouwalbum van het bruidspaar om de context van de omgeving te laten zien.

Op de foto hieronder was ik tijdens de reportage een foto van de skyline van Deventer aan het maken. Toen brak plots de zon door en zag ik een uitgestrekte schaduw achter de bruidskinderen ontstaan. Ik heb het hele gezelschap tegen de zon in laten kijken om een goed silhouet te krijgen op de grond. Op een lichtere ondergrond werkt dit effect nog beter maar soms moet je het doen met wat je hebt. Deze foto was niet gepland maar ontstond vanzelf.

Structuren werken ook prima met een drone. Op de foto met de trouwauto loopt de weg als scheiding door het beeld. Links en rechts een bos getooid in herfstkleuren en in het midden de trouwauto. De auto op dit beeld staat gewoon stil. Onderaan buiten beeld staat mijn auto (en die van een paar wachtende passanten haha). Met de chauffeur van de trouwauto had ik afgesproken om even te knipperen met de lichten als ik een mooie plek zag voor dit droneshot.

Peter Lammers is fulltime en professioneel bruidsfotograaf, elk jaar legt hij tientallen bruiloften vast in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij workshops en trainingen in (bruids)fotografie en organiseert hij evenementen voor zelfstandigen in de trouwbranche. Peter woont met zijn vrouw Corine en hun drie kinderen (Maite, Julie en Vieve) in de prachtige stad Deventer.


Terug naar overzicht

Geplaatst op 9 maart 2020