Waarom je twee fotografen op je huwelijksdag zou moeten hebben

Twee fotografen op je trouwdag. Dat wordt in Nederland nog vaak afgedaan als luxe en niet perse nodig.

Een second shooter

Hieronder zie je twee foto’s die nagenoeg op hetzelfde moment zijn gemaakt. Eentje door mijzelf en eentje door mijn collega. En dat laat meteen het grote voordeel zien van een tweede fotograaf. Je krijgt veel meer verschillende beelden. Het gaat daarbij niet zozeer om het exacte aantal, maar wel om de extra creativiteit die wordt ingezet. Bruidsfotografie is per definitie een tak van sport waarin je snel moet handelen en waarbij je soms creatieve keuzes moet maken. Juist in die extra creativiteit zit de meerwaarde voor jullie als bruidspaar.

Bij de inzet van een second shooter gaan wij altijd uit van een vak volwassen fotograaf. Deze fotograaf hoeft er overigens niet perse de hele dag bij te zijn. Ik raad het aan om dat in ieder geval bij de reportage én de ceremonie te doen.

Het voordeel van twee fotografen bij de reportage met het bruidspaar:

  • Terwijl de een bij de bruid de voorbereidingen vastlegt kan de ander aan de slag bij de bruidegom.
  • Veel meer variatie en afwisseling in beelden;
  • Je krijgt de creativiteit van twee professionals;
  • Minder verplaatsing van de fotograaf tijdens b.v. een kerkdienst;
  • In een relatief korte tijd kun je veel beeldmateriaal maken.

Een lichtassistent.

Naast een second shooter kun je, bijvoorbeeld bij de reportage, ook gebruik maken van een lichtassistent. Hij of zij assisteert dan bij het meten van licht en het bedienen van (licht)apparatuur. Hieronder een voorbeeld. Links staat Chelsey met een studiolamp op een monopod en rechts is de uiteindelijke foto te zien. Als fotograaf alleen zou ik deze foto niet zo makkelijk hebben kunnen maken.


Peter Lammers is fulltime en professioneel bruidsfotograaf. Elk jaar legt hij met zijn team tientallen bruiloften vast. Naast fotografie kun je bij YourWeddingPhotos ook terecht voor videografie, een photobooth en livestreams.


Terug naar overzicht

Geplaatst op 4 maart 2021