Behind the scenes (spiegeling en reflectie)

Als fotograaf ‘denk’ ik continue in beelden en frames. Ik vind het een uitdaging om hele bijzondere foto’s te maken op plekken die eigenlijk ‘heel gewoon’ zijn. Dat ‘beelddenken’ is iets dat ik als fotograaf continue doe, vaak ook onbewust. Deze creativiteit zet ik graag in bij de trouwreportages die ik maak. In deze ‘behind the scenes’ blog laat ik je zien hoe ik gebruik maak van spiegeling en reflectie.

Bij het fotograferen van de ring op de bovenstaande foto heb ik gebruik gemaakt van een kleine glazen plaat die toevallig aanwezig was. Deze glazen plaat ligt op een roestige ondergrond die nog een klein beetje zichtbaar is, daar bovenop ligt de ring. De ring is van twee kanten belicht met een flitser. Al het zichtbare licht komt vanuit mijn flitsers. De ring is overigens gemaakt door edelsmid Irene Cornelissen.

Op de foto hieronder staat de bruid voor de spiegel. Toen ik voor het eerst deze kamer binnenkwam had ik deze grote spiegel al gezien. En als er zo een grote spiegel is dan is er vaak wel een moment waarop de bruid er even in kijkt. Van tevoren had ik al bekeken hoe ik deze foto zou maken – mocht deze situatie zich voordoen.

Op de volgende foto heb ik een detailfoto gemaakt van de oorbellen van de bruid. Deze heb ik op een tafeltje gelegd dat in de kamer stond. Dat had een spiegelende bovenkant die perfect bij de oorbellen paste.

De benen van de bruid. Bij binnenkomst zag ik deze reflectie in de douche deur al. Het leek mij leuk om de reflectie te combineren met het patroon van de tegeltjes op de achtergrond. Het eerste idee was om het gezicht van de bruid te vangen in de reflectie, maar ik kon daar geen goed standpunt voor vinden. Daarom heb ik gekozen voor het gedeelte dat ik wel in beeld kon krijgen. In de nabewerking heb ik deze foto omgezet in zwart/wit en heb ik de lijnen van de tegeltjes recht gezet. Ook het contrast is wat verhoogd.

Op de volgende foto – het bruidspaar dat zichtbaar is in de spiegel – was ik initieel bezig met een foto van het paar zelf. Op de achtergrond zag ik ze in een spiegel verschijnen en dat idee heb ik verder uitgewerkt. Ik heb mijzelf zo gepositioneerd dat ik niet in beeld stond.

Op de laatste foto staat de bruidegom voor een deur te wachten. In eerste instantie heb ik de bruidegom vastgelegd, toen er daarna nog niet werd open gedaan heb ik de reflectie in de deur vastgelegd.

Peter Lammers is fulltime en professioneel bruidsfotograaf, elk jaar legt hij tientallen bruiloften vast in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij workshops en trainingen in (bruids)fotografie en organiseert hij evenementen voor zelfstandigen in de trouwbranche. Peter woont met zijn vrouw Corine en hun drie kinderen (Maite, Julie en Vieve) in de prachtige stad Deventer.


Terug naar overzicht

Geplaatst op 9 maart 2020